Vem är jag?

Så vem är det som gömmer sig bakom den här hemsidan egentligen? Det är nog inte svårare än att jag är en gammal själ som har ett hjärta som klappar starkt för andra själar. Jag har otroligt mycket kärlek som jag bär på inom mig, och som jag vill sprida till andra. Tidigare har jag inte kunnat göra detta då jag inte var förmögen att först rikta den kärleken till mig själv, men nu när jag har byggt upp min självkärlek så kan jag även ge den till er. Jag ser det som att jag har ett kall att hjälpa andra människor, att vägleda er till att hitta hem i er själva men även fungera som en inspiration och visa att allt är möjligt, om du bara har viljan till det. Det var så jag kom fram till namnet på hemsidan, ljuslängtan, jag tror nämligen att vi alla innerst inne bär på en längtan efter att hitta till det ljuset som vi bär på inom oss. Men jag tror att många av oss inte inser att vi själva är bärare av allt det som vi söker i livet. 

Men jag tänkte börja med att ge er en kort inblick i mitt förflutna för er som är nyfikna, eftersom det trots allt är det som har lett mig dit jag är idag. 

Mitt liv har tidigare bestått av en inre och yttre kamp. Smärta som jag förvisso ofta skyllde på yttre omständigheter, men som egentligen grundade sig i en tomhet i mitt inre. Den yttrade sig i misslyckade relationer, i form av vänskapsrelationer som var mer baserade på ytligheter och falska spel snarare än av en genuin omtanke. Men kanske framförallt i form av kärleksrelationer där det fanns ett sökande efter känslomässig bekräftelse och djup kärlek men som alltid resulterade i sårade känslor och lämnade en kvar med en ännu större ensamhet. Men mitt liv har inte bara präglats av ett sökande efter bekräftelse och kärlek, men även av att hitta rätt plats för mig. Den stora frågan om vad man ska göra med sitt liv, och vart man egentligen hör hemma. För vart jag än vände mig, så tycktes jag omöjligt finna den. Hur mycket jag än försökte så passade jag inte in i samhällets mall. Jag har alltid känt mig annorlunda, något som då gav mig känslor av att vara missförstådd, och att det var något fel på mig. Att vara en känslig själ med ett starkt känsloliv, trodde jag då var till min nackdel då de människor som har varit i mitt liv inte varit förmögna att förstå mig och min känslighet. Så jag har istället kämpat för att passa in i den mallen som det står socialt accepterad på, vilket har varit förrödande för mitt psykiska välmående. Jag har varit mästare på att anpassa mig så att alla ska godkänna mig. Mycket oro, stress och negativa tankemönster har till föjd av detta genomsyrat mitt liv med en låg självkänsla som också har varit en omfattande orsak till lidandet. Detta orsakade även en kronisk huvudvärk bland andra fysiska besvär som ett resultat av min psykiska ohälsa. Jag levde med inbillningen om att detta var jag, jag identifierade mig med alltihopa och på det sättet höll jag fast vid smärtan och den negativa cirkeln med ett järngrepp. Istället för att inse att allt egentligen bara var symtom. Symtom på att något inte stod rätt till. Nämligen att jag innerst inne har burit på en tomhet och ensamhet i hela mitt liv och förnekat de känslor och behov som hela tiden skrikit efter mig. Något som har lett till att offerkoftan har använts flitigt, med andra ord att jag har sett mig själv som hjälplös och tyckt otroligt synd om mig själv. Men vem vill använda samma utslitna kofta dag efter dag, framförallt när du inte ens tycker om den? Skulle man verkligen välja att använda den, om man visste om att det fanns ett så mycket bättre alternativ?

Men detta är bara min historia, det är bara ett exempel på hur viktigt det är att vara i kontakt med sig själv och att lyssna på kroppens, själens och den yttre världens signaler. Men nu kommer vi till det positiva. Sanningen, som jag till slut har insett, är att jag själv har varit skapare av alla dessa problem. Och så fort som du inser det, så förstår du också vilken otrolig kraft du själv besitter. Jag är ingen beundrare av att älta och beklaga mig över saker längre, för jag tror inte på negativitet. Jag tror på att se möjligheterna, inte problemen. Att se ljuset i mörkret. Att älska, inte hata. Vår värld skapas ju utifrån hur vi själva väljer att se på den. Låt mig illustrera detta lite kort med bilden som ligger längst ner på denna sida. Vi kan båda titta på bilden, och skapa oss två helt olika uppfattningar. Jag ser havets och livets oändlighet, vilka magiska krafter som finns i världen, hur ljuset blänker vackert i vattnet vilket för mig visar på hopp. Medan en annan kanske skulle fokusera på det mörker som börjar strömma in på höger sida av bilden, vilket kan tolkas som det onda eller negativa i världen. Ändå upptar mörkret en sån liten del av bilden. Detta tycker jag är applicerbart på verkligheten, för oftast så finns det så otroligt mycket att glädjas åt, fast som vi så lätt tar för givet. Vi glömmer så lätt att öppna våra ögon för vad vi faktiskt har att vara tacksamma över, och istället så lägger vi fokus på det som är negativt och bristande i vårt liv och slösar bort en stor del av vår värdefulla tid på att oroa oss och älta saker, men det vi ofta inte tänker på då är att genom att göra det så skapar vi ännu mer av det som vi absolut inte vill ha i vårt liv. Faktu med är att oron hjälper inte dig överhuvudtaget, den orsakar endast onödigt lidande. Man tror att oron hjälper en att hitta lösningar eller att det är ett sätt att få kontroll genom att man är förberedd, men du kan fortfarande vara lösningsorienterad och i trygga händer utan att känna negativitet och utan att kontrollera varenda detalj. Att känna tro och tillit är viktiga nyckelord. För i ärlighetens namn så löser sig det mesta ofta på ett naturligt sätt, utan att vi behöver anstränga oss så otroligt mycket hela tiden. Det är bara det att vi så gärna vill lägga näsan i blöt, men då ger vi inte de krafter som universum bär på chansen att hjälpa oss. 

Något som jag anser är det absolut viktigaste inom personlig utveckling är att vara sann mot sig själv och att utveckla sin självkärlek. Det här är så avgörande för att leva ett hälsosamt och tryggt liv och för att kunna uppleva lycka och tillfredsställelse, något som många av oss febrilt jagar efter i allt som har med yttre faktorer att göra. Men den riktiga och beståndiga lyckan finns inte i den yttre världen i form av den perfekta partnern, det där drömhuset eller genom att du blir ekonomiskt oberoende. Även om detta förstås också kan vara viktigt för dig och bidrar till att ditt liv känns mer meningsfullt och glädjefyllt, så är det ändå flyktigt och kan därmed förändras. Och det kommer dessutom aldrig att ersätta det tomrum som många av oss bär på inom sig, för det är det bara du själv som kan fylla. Och när du väl har gjort det så finns det inget som kan ta det ifrån dig. Det är egentligen inte meningen att du ska behöva jaga efter en massa saker, utan låt det istället komma till dig. Stanna upp och känn efter, titta inåt. Våga landa i dig själv och tillåta alla känslor som du bär på att få komma ut. För mig så blev meditationen, naturen och havet min väg att göra detta, jag började då äntligen att hitta hem i mig själv och det blev även starten på min inre och andliga resa. Genom detta så började även mitt intresse för det spirituella att vakna till liv. Andlighet är ett begrepp som kan innebära många saker, beroende på vem du frågar. Men för mig så innebär det att äntligen vakna upp och inse vem du verkligen är innerst inne, utan alla fasader och spel. Det innebär även att vi alla kommer ifrån samma ursprung och att universum är större än vad vi kan tänka oss och bär på krafter som många av oss inte anar, krafter som vi även själva bär på och kan använda oss av om vi är villiga att öppna upp oss för dem. Vi bär alla på det gudomliga ljuset inom oss, snarare än att vi hittar det hos en högre uppsatt gud. Jag tror även på att den villkorslösa kärleken är svaret på alla världens problem och är starkare än allt annat, ljuset överröstar alltid mörkret. Vi är alla unika varelser som tillsammans kompletterar varandra och skapar en helhet, som ett pussel där alla pusselbitar behövs för att var och en ska fylla sin viktiga funktion. 

Jag är också fascinerad av allt som har med relationer att göra. Det går inte att undgå faktumet att vad för typ av människor vi omger oss av är av stor vikt för vårt välbefinnande. Vi påverkas ofta väldigt starkt av den synen som andra har på oss, åsikter som är viktigt att vi försöker distansera oss ifrån. Ofta kan vår omgivning ha en bestämd uppfattning om vem man är som inte alls överensstämmer med ens sanna jag, vilket kan skapa en förvirring hos en själv. Många skapar sin identitet genom just andra människor, så de relationer man befinner sig i fungerar som en spegelbild av sig själv, vilket också bidrar till att man kan känna en ensamhet och osäkerhet över vem man är när man är själv. Men egentligen så är det just när vi är ensamma som vi kan ta reda på vem vi verkligen är, och när vi väl vet det så kan vi lättare finna de relationer som är sunda och stärker oss. För när du själv ser ditt riktiga värde, så kommer andra också att göra det. Något som jag också intresserar mig för och vill hjälpa andra människor med är den stora kärleken. Det är så vanligt att man fixerar sig vid yttre attribut och glömmer bort den inre attraktionen, vilket jag anser att den riktiga och sjäsliga kärleken bygger på. En sund och djup relation kan inte baseras på hur en person ser ut och beter sig, utan söker du den storslagna kärleken så behöver du gräva mycket djupare än så. Att hitta en person som du får en fantastisk kemi med, eller rentutav har ett själsligt band med, är baserat på en känsla. En stark magkänsla som är svår att beskriva men som säger att det bara är helt rätt. Den känslan kan inte jämföras med ett attraktivt yttre eller när du lyckas hitta den där personen som bockar av varenda punkt på din lista. För ofta när vi hittar rätt, så är denna personen helt olik den idealpartnern som vi eventuellt hade föreställt oss i huvudet. Och det är för att kärlek inte handlar om att man ska passa in i en viss mall, utan den ska vara fri och villkorslös. Många av oss kanske inte tror att denna typen av kärlek existerar, och ofta kan just denna bristande tro bli anledningen till att vi inte får uppleva den. Därför vill jag få andra att öppna sina ögon och bli medvetna om vad som faktiskt finns därute, men också visa hur vi kan komma dit. Just själsfränderelationer och tvillingsjälsrelationer är något som jag själv har erfarenhet av och som jag har läst en del om, så har du frågor om detta så får du gärna höra av dig eller boka in en tid!

Men det som kanske allra bäst beskriver mig är min starka intuition och känslighet. Min känslighet har jag alltid burit med mig, men jag har inte insett vilken förmåga som tillkommer med denna förrän på senare tid, vilket gjorde att jag valde att utveckla den för att kunna använda den till att hjälpa och vägleda andra människor som har hamnat vilse i livet. Jag vill avsluta med ett mantra som jag tycker är oerhört hjälpsamt i tider då man stöter på mycket motgångar och allt känns extra tungt, något som jag själv brukar påminna och använda mig av. Nämligen att allt är precis som det ska vara. Och det handlar inte om att du går i motvind utan snarare hur du väljer att bemöta den. Det ger dig ett inre lugn och får dig att lättare inse att det finns en mening med allting, och du kan då ta ett djupt andetag, andas ut och vila i den vetskapen.

Med ljus och kärlek,

Lovisa 

Bilden är tagen vid: Prins bertils stig, Halmstad. Datum: 15 juni 2016.

De motgångar vi möter är vår bästa lärokälla