Dina drömmars språk

31.03.2017

Drömmer du mycket om nätterna? Då är det viktigt att du lyssnar på dem, de berättar nämligen för dig om vad som döljer sig under ytan och kan komma med meningsfulla budskap! 

Oavsett så drömmer vi alla under nätterna, även om inte alla av oss minns dem så tydligt. Drömmar kan ofta uppfattas som ologiska och röriga, vilket kan göra att många viftar bort dem i tron om att de inte har någon betydelse i vårt liv. Vi tenderar alltså att inte alltid ta våra drömmar på så stort allvar, utan ser det mest som en naturlig del av sömnen. Men det gäller nog framförallt de som inte kommer ihåg sina drömmar eller påverkas så starkt av dem. Mer påtagligt blir det dock för oss som har mycket drömaktivitet under nätterna, och som dessutom fortfarande kan känna av våra drömmar när vi vaknat. De känslor som man hade i drömmen kan fortfarande ligga kvar och gro, vilket nästan kan skapa en förvirring över vad som är verklighet och inte. Men man kan faktiskt på sätt och vis säga att våra drömmar är på riktigt. Inte på det sättet att det du drömt faktiskt har hänt eller kommer att hända, vilket är ytterst sällsynt, men de känslor som rörs upp är ju verkliga. För ofta så är drömmarna menade att skapa känslor som vi egentligen redan bär på, och kanske måste ta tag i. Känslor som behöver komma upp till ytan, såsom våra rädslor. Men drömmar kan vara väldigt diffusa och svårförståeliga just för att de inte använder sig av klarspråk som vi är vana vid, utan istället är det ett symboliskt språk. Att förstå och tyda dina drömmar kan alltså vara svårt till en början, men när man väl börjar förstå den röda tråden i språket så kommer det att komma mer naturligt.

Ett misstag som många av oss gör när vi försöker läsa av innebörden i våra drömmar är just att vi tenderar att ta dem bokstavligt. För att nämna ett vanligt drömtema så har vi otrohetsdrömmen. Du drömmer att du sviker din partner som du är tillsammans med, och känner efteråt hur du får dåligt samvete för något som du egentligen inte har gjort. Eller så drömmer du att det är din partner som är otrogen, och blir orolig för att det innebär att han eller hon är det på riktigt. Men det som denna drömmen egentligen handlar om är att du inte är sann mot dig själv, det kan vara att det finns något som du inte vill erkänna för dig själv eller att du går emot dina egna behov och önskningar. Även om våra drömmar fylls med olika personer som vi har eller har haft i vårt liv, det spelar egentligen ingen roll vem det är, så är detta nästan alltid masker av dig själv. Man kan se det som skådespelare som spelar roller som ska föreställa olika sidor av dig. En person kan exempelvis reflektera din längtan efter att bli sedd, en annan kan spegla din rädsla. När vi drömmer om någon som vi tidigare har haft en relation med, så behöver det inte nödvändigtvis betyda att du längtar efter personen. Det kan snarare handla om att han eller hon representerar en viss tid i ditt liv, som du kanske uppmuntras att lägga bakom dig.

Att drömma om döden är också ett vanligt drömtema, som ofta kan upplevas som skrämmande och därför lätt kan misstolkas. Men dessa drömmar handlar om att släppa taget om något i ditt liv - det kan röra sig om dina tankemönster, känslor eller en viss fas i ditt liv. Att lämna något för att kunna stiga in i något nytt och mycket bättre. Så med andra ord så är det oftast en bra och lovande dröm, och handlar inte alls om att personen i drömmen kommer att gå bort. Sedan finns det drömmar som verkligen skakar om oss, de fungerar lite som varningsdrömmar eller uppmaningar. De är menade att skapa en reaktion i oss just för att vi ska komma ihåg dem och ta dem på allvar, men inte för att vi ska bli rädda utan snarare för att vi ska göra något åt vår situation. Den kan fungera som en varningslampa, såsom att du måste sänka tempot i din vardag för att inte bli utbränd. Sedan så får vi förstås inte glömma att det också finns sanndrömmar, men dessa är dock inte lika vanligt förekommande. Vi behöver också tänka på att drömmar är högst personliga - även om det finns drömtydningsböcker och liknande som är väldigt hjälpsamma, så kan drömsymboler betyda olika beroende på vem du frågar. Så det viktigaste av allt är att känna efter vad som överensstämmer med dig själv.

Om du tycker att det är alldeles för svårt att tyda dina drömmar på egen hand, så är du varmt välkommen att kontakta mig så ska jag hjälpa dig att reda ut vad dina drömmar försöker säga dig. Och om det är så att du har problem med att minnas dina drömmar, så kan du faktiskt ändra på detta själv genom att lägga dig varje kväll med avsikten om att du vill komma ihåg mer av dem. För ju mer intresse du har för dem och engagerar dig, desto mer kommer du att minnas av dina drömmar. Och ju viktigare budskap som ligger bakom dina drömmer, desto starkare avtryck lämnar dem. 

Man kan säga att våra drömmar kan vara ett fantastiskt terapeutiskt verktyg om vi är villiga att använda det - de är som en spegling av vårt inre mående men också av det som pågår i vårt liv just nu. Är det så att du drömmer mycket mardrömmar, så är det antagligen för att du också har mycket att tampas med i ditt liv. De kan då fungera som ett sätt för dig att bearbeta saker, framförallt om du har svårt att göra detta i vaket tillstånd. Drömmarna vill oss alltid vårt absolut bästa, det är egentligen ditt undermedvetna som berättar för dig det som du kanske inte vågar att se. Så var inte rädd för det du drömmer om nätterna, utan se det som din inre och kloka vägledare som vi alla egentligen bär inom oss. Denna visdom finns ju egentligen alltid med oss, men vi kan under sömnen lättare komma i kontakt med den eftersom vi då släpper på våra spärrar.