Egots & själens röst

31.03.2018

Ibland gör vi saker så mycket mer komplicerade än vad de behöver vara. Detta händer ofta när vi fastnar för mycket i vårt huvud och börjar överanalysera. Det är som en negativ cirkel där vi aldrig kommer fram till något svar eller lösning, och huvudet bara maler på.

Det enda vi kan göra för att komma ur det här ältandet är att släppa på vårt kontrollbehov, och ha tillit till att allt blir som det ska. Det kan vara något utav det svåraste som finns, men det är enda sättet att bryta sig loss.

Vi behöver öva oss på att koppla bort huvudet, och istället skifta fokus inåt och känna efter - vad säger dina känslor? Du kanske exempelvis undrar om en person är bra för dig, och din hjärna går på högvarv för att lösa denna gåta. Problemet är att vi sällan finner svar på det här sättet, då vi så lätt fastnar i analyserandet och letar efter fel som försvarsmekanism. Och vad hittar vi om vi fokuserar på det som är dåligt? Ännu mer nackdelar.

Det du istället behöver göra är egentligen enkelt. Fråga dig själv: Hur får den här personen mig att känna? Är du till exempel uppfylld av glädje och känner dig trygg, eller gör den här relationen dig låg och osäker? Det samma gäller egentligen allt i livet, alla våra livsval och beslut. Vi behöver känna efter, och gå efter det som får oss att må bra och det som känns rätt. Inte det som vi tänker att vi borde eller det som förväntas av oss.

Ibland är det svårt att skilja på egots röst och själens röst. Men en viktig regel är att urskilja vad som bottnar ur rädsla och kontrollbehov, och vad som ser till ditt högsta bästa. Vi bär på så mycket visdom som vi inte är medvetna om, problemet är att vi så lätt låter vårt huvud ta över och förvirra oss. Men om vi kan tysta vårt ego, och vara i känslan, så kommer vi att börja höra en annan röst som är mycket klarare. Där finns inga tvivel och rädslor, bara tillit och trygghet.