Förändringens tid

01.01.2019
Nu står vi inför ett nytt år med nya erfarenheter, utmaningar och horisonter att upptäcka. Det kan väcka olika känslor - en förväntan och upprymdhet, men kanske också ett motstånd och eventuellt rädsla inför det okända. Det är lätt att det blir många stora ord om hur allting ska bli annorlunda det nya året, om alla förändringar vi ska åstadkomma. Och det är viktigt att sätta upp mål och positiva intentioner inför framtiden, men det kan också finnas en baksida med detta om det går till överdrift då det kan skapa en enorm press och stress. En känsla av att saker måste bli på ett visst sätt, vilket i sig inte är bra. 
Så mitt i alla våra planer och förhoppningar behöver vi också följa med i det som sker och ha ett öppet sinne. Lämna utrymme för att bara låta saker få vara, leva mer i nuet och värdesätta de små guldkornen. Det är en intention som inte ställer några krav, och kanske egentligen är den viktigaste av de alla. 


Allting blir inte alltid som vi tänkt oss och kan ibland kollidera med den bilden vi hade målat upp. Men det ska vi vara tacksamma över, för det är universums sätt att visa att det finns något bättre eller viktigare i beredskap för oss, eller att vi behöver gå igenom en annan fas innan vi kan komma dit vi önskar. När vi sår våra frön kan vi ibland behöva ge dem tid till att gro. I vissa skeden i livet kan det kännas som att allt sker på en och samma gång med den ena livsförändringen efter den andra, medan andra perioder kan kännas som att det står helt still. Det kan vara för att vi behöver samla krafter och kanske förbereds inför något, eller så sker det en enorm inre transformation som behöver få mer fokus och utrymme. För det inre växande kan vara omtumlande och smärtsamt, även om det är vackert.


Vi är verkligen i förändringens tid just nu, både i ett större perspektiv men också på ett individuellt plan. Aldrig har det varit så starka, påtryckande och transformerande energier som just nu. Det är som att allt behöver komma upp till ytan nu - klimatförändringarna är ett målande exempel på detta. Men även i vår egen personliga resa, många av oss jobbar aktivt med att rannsaka oss själva och släppa taget om gammalt bagage för att frigöra oss från alla negativa invanda mönster, illusioner och begränsningar. Allt för att hitta tillbaka till vårt sanna jag. Det är som ett stort uppvaknande som sker på alla möjliga plan. 


Det kan ta mycket av vår energi när det sker så mycket förändringar, så därför är det extra viktigt att vi inte glömmer att ära vilan. Förändring kräver tid och kraft, och för att kunna omfamna allt det nya behöver vi ta hand om oss själva och finna en grundtrygghet. För när vi är i balans så spelar det ingen roll hur allting utanför skakar, ingenting kan då rubba oss.