Förväntningar om framtiden

24.02.2018

Känner ni igen tankegången: "Jag vill inte bygga upp några förväntningar, för då kommer jag bara att bli besviken"? Det ligger en del sanning i detta påstående. Men det kan vara svårt att gå in i nya situationer utan att ha en föreställningsbild av hur det kommer att vara. För det är ju så vi människor fungerar - vi vill gärna veta vad vi har att förvänta oss, och vi har ofta förhoppningar om hur vi vill att saker ska vara. 

Men sanningen är att verkligheten är så mycket mer komplex än så. Vi kan inte förutspå hur vår framtid kommer att utformas i varenda detalj, och därför blir det sällan som man tänkt sig. Vilket egentligen är en himla tur, för hur tråkigt vore inte livet om det var så förutsägbart att vi alltid visste redan innan vad som skulle ske? Det skulle frånta oss livets mystik och få oss att stagnera och sluta utvecklas, eftersom det skulle innebära att vår framtid är som ett färdigskrivet blad. Vilket som tur är inte stämmer, eftersom vi har förmågan att påverka hur vårt liv utformas. Och även om vi har en ödesbestämd livsväg, så är det fortfarande upp till oss om vi väljer att följa den. 

Något som verkligen kan skapa konflikter och besvikelse är när vi har särskilda förväntningar på andra människor. När vi bygger upp vår egen bild av hur vi tänker att en människa är eller ska vara, baserat på våra egna önskningar, istället för att lämna utrymme för att personen själv får visa det. Många av oss vill gärna romantisera och försköna, istället för att se den sanna verkligheten. Men om vi faktiskt vågar se och omfamna varandra för precis de vi är, så kommer vi att upptäcka så många fler vackra nyanser. 

Det är en trygghet för oss människor att ha förutfattade meningar eftersom vi har svårt att släppa på vårt kontrollbehov och leva i ovisshet. Men vi behöver lära oss att istället ha ett öppet sinne, och vila tryggt i att allting blir som det ska, trots att vi inte har den klara bilden av vad det innebär för oss. Allt vi egentligen behöver göra är att följa med i livets flöde, för då kommer livet ta oss till rätt slutdestination.