Fullmånens påverkan

21.12.2018

Nu när vi har en fullmånehelg framför oss som sammanfaller med julen så kan det vara viktigt att öka sin medvetenhet om hur pass stor inverkan den faktiskt kan ha på många av oss, inte minst i samband med all stress och känslor som kan komma med julen. Fullmånen påverkar ju främst oss som är känsliga eftersom vi är så inkännande och lätt fångar upp energier runtomkring oss, och den har en förmåga att verkligen gräva på djupet och lyfta upp sådant som vi förnekat för oss själva eller vill tränga undan - såsom våra känslor, tankar och behov. Men den kan också plocka fram vår djupaste rädsla och smärta.

Det som är lite lurigt med fullmånen är just att många inte är medvetna om dess påverkan. Plötsligt så kan tankar och känslor som vi trodde att vi lämnat bakom oss skölja över oss från ingenstans - vi kanske känner oss ensammast i världen eller att en djup längtan översköljer oss, kanske en längtan efter en särskild person eller plats. Eller så kanske vi fastnar totalt i negativa tankemönster och kan inte för vårt liv sluta älta ett problem vi står inför. Vi bär alla med oss våra egna mönster som på olika sätt inte gynnar oss som vi behöver lyfta fram och erkänna för oss själva. Men det är inte bara det som känns svårt som vi vill fly ifrån, det kan även vara det vi önskar oss allra mest. Men vi kanske tror att det inte är möjligt, eller att vi inte förtjänar det. Och genom att detta förstärks via fullmånen så får vi en möjlighet att rannsaka oss själva och möta allt detta. 

För oss som redan genomgår en inre resa och aktivt arbetar med vår andliga utveckling så blir ofta månens energier en naturlig del i detta och ett fantastiskt redskap för att komma framåt snabbare i vår utveckling genom att våra inre processer påskyndas. Fullmånen är nämligen väldigt kopplad till att släppa taget om gammalt bagage vi bär med oss. Att utvecklas på ett andligt plan och komma närmre sin inre kärna innefattar ju också att rensa ut allt som står i vägen för oss, därför kan fullmånen bidra till ett enormt själsligt läkande. Men även nymånen har sin betydelse då den symboliserar nystart och ger en möjlighet till att istället rikta fokus kring vad vi önskar att få in mer av i vårt liv.

Men vi kan påverkas på så många olika sätt beroende på hur vi mår, fungerar som person och vart vi befinner oss i livet - för vissa så innebär fullmånen ökad energi och kreativitet medan andra blir helt dränerade, många får en störd sömnrytm medan andra sover bättre än någonsin. Det är också vanligt att vi drömmer livligare runt fullmånen, vilket kan vara kopplat till att vårt undermedvetna jobbar mer än vanligt. Oavsett hur det påverkar dig så är den röda tråden ofta att det kan dyka upp saker som du annars har försökt blunda för. Därför så kan fullmånen generera nya viktiga insikter som kan hjälpa dig framåt på din livsväg.

Hur pass djup inverkan månen har på var och en av oss kan vara kopplat till hur mycket obearbetat vi bär inom oss samt hur öppna och mottagliga vi är, så om du just nu känner att du blir totalt omkullkastad av den här starka energin så kan du bära med dig att det kommer bli lättare. Var medveten om att allting förstoras upp under fullmånen men att det är övergående, och ju mer du kan omfamna processen desto lättare blir det. Det är när vi gör motstånd som vi får kämpa mer, medan acceptans kan hjälpa oss att finna en inre ro trots kaoset. Det är lätt att fastna i de här ofta kraftfulla energierna som kan sätta igång så mycket förvirrande tankar och tunga känslor, och då behöver vi försöka landa i vår kropp och hitta en distans till detta. Detta kan också skapa ett bristtänkande och göra att vi ser mer problem kring fullmånen. Men det här är fel tid att agera och hitta lösningar, tvärtom så behöver vi ofta ta ett steg tillbaka, avvakta och istället fokusera på att tona in oss själva. Den här energin uppmanar oss mer till introspektion, och därför är det vanligt att vi kan känna ett större behov av att dra oss undan från sociala sammanhang.

Under den här tiden är det extra viktigt att ladda på med själslig näring, ofta behöver vi jorda oss extra mycket genom att spendera mycket tid ute i naturen eller i meditation. Men det är även viktigt att ge oss mycket vila och återhämtning, en chans att få landa i oss själva.