Hur ska vi hantera konflikter?

26.01.2018

Många av oss har åtminstone någon i vår närhet som ofta lyckas komma åt de där ömma punkterna inom oss, som vi alla mer eller mindre har. Detta är egot i sin starkaste och vanligaste uttrycksform - nämligen osäkerhet och rädsla. För de människor som prövar oss gör det ofta på grund av egna osäkerheter, samtidigt som det i sin tur skapar osäkerheter hos oss själva. 

Men nästa gång du träffar på en person som testar ditt tålamod, fundera då på vad det kan finnas för lärdom som ligger bakom? För det finns alltid något som vi kan lära oss av dessa människor, om vi är villiga att titta på det närmare. Ofta så kan det handla om att vi behöver lära oss att sätta gränser för oss själva - att inte tillåta någon att trampa på oss och att stå upp för oss själva. Något som kan vara otroligt svårt för människor som är konflikträdda.

Denna rädsla för konflikter grundar sig ofta i att vi är rädda för att skapa dålig stämning, vilket kan vara extra jobbigt för oss som är känsliga för negativa energier. Men behöver det verkligen bli en konflikt - tänk om det istället leder till upplösning? Konflikten fanns ju egentligen redan där, den var bara outtalad. Kanske var den till och med enbart en konflikt för dig, och något som den andre personen inte hade en aning om. Vissa saker kan kännas så uppenbara och självklara för en själv, men det betyder inte att så är fallet för alla andra. 

Det viktiga är dock att vi talar ifrån vårt hjärta, snarare än att uttrycka ilska. För ilska föder mer ilska och kan lätt förstora upp konflikter. Det är ofta det som händer när vi är oense med andra människor - vi uttrycker våra sårade känslor genom att gå till attack, istället för att förklara att vi blivit sårade. Då kan vi istället mötas på ett helt annat plan, och försöka förstå varandra istället för försök "vinna ett argument". 

Det finns många sätt att växa som människa, men något utav det mest utvecklande är när vi antar oss prövningarna som livet ger oss. För vi kommer långt med att arbeta med oss själva på egen hand, men när vi också vågar gå utanför vår bekvämlighetszon och göra sådant som skrämmer oss, så finns det inga gränser för hur långt vi kan komma.