Jordens uppvaknande

21.09.2017

- Till dig som behöver hjälp med att hantera det som sker i världen just nu -

Att leva i en värld i uppror. Så kan det kännas för många just nu. Jag tänker inte uttala mig om alla händelser som sker runtom i världen, delvis för att jag inte vill vara ytterligare en som lyfter fram det hemska och negativa, utan jag ser det snarare som min uppgift att istället försöka belysa allt det ljusa och positiva. Men det är också för att jag har valt att inte följa med så mycket i allt som händer, och det handlar inte om att jag inte bryr mig. Snarare tvärtom - det är för att jag bryr mig alldeles för mycket, så pass att det verkligen smärtar i mig, som om jag själv vore där i de utsattas situation. Som en empat, som känner så starkt med andra människor, så kan det vara enda vägen till att kunna må bra och inte drunkna i världens sorger. Eller att lära dig "stänga av" - med andra ord att inte gå in så djupt i det som händer, något som dock med all förståelse kan vara svårt för många. Men så länge du inte dras ned av det som händer i världen just nu, så är det ju ingen fara att du håller dig uppdaterad. Jag brukar säga att du ska känna efter själv, du gör det som känns rätt för dig, för alla fungerar vi olika. Men om det är så att andra uppmanar dig till att du måste hänga med i allting som sker, fastän du känner att du inte vill eller klarar av det, så hoppas jag att du kan ta till dig mina ord, för du måste ingenting. Och om du känner att du vill hjälpa till och bidra till en bättre värld, börja i så fall med att fokusera på dig själv. Det kan låta motsägelsefullt, men det många av oss glömmer av är att vi bidrar otroligt mycket bara genom att ta hand om oss själva. För mycket av det som sker just nu bottnar i känslor som vilsenhet, rädslor och sorg. Hade människor mått bra, så hade det inte funnits en anledning till att förstöra för andra människor. Inte för att det på något sätt ursäktar något, men det är ändå en förklaring. Som tur är så väljer inte de flesta av oss att låta detta gå ut över andra, men däremot så går det ofta ut över oss själva istället, och det är inte heller bra. Så har du dåligt samvete över att du fokuserar på att göra det som är för ditt eget bästa? Då kan du släppa det här och nu, för du gör så mycket mer än du tror bara där. För allting börjar med dig själv

Så vad är det som håller på att hända egentligen, eller rättare sagt, varför? Det är en fråga som florerar i mångas huvuden just nu. Mycket rädsla och oro har fått fäste i många av oss, inte minst för dem som så ihärdigt följer med i alla händelser och känner väldigt starkt för sina medmänniskor, samhället och världen i stort. Vi är alla i detta tillsammans, även om vi inte alla är direkt utsatta. Det påverkar oss ändå på ett eller annat sätt, mer eller mindre. Jag tror att detta är det stora budskapet som ligger bakom allt som sker, att vi måste ta hand om varandra och vår omgivning. För genom att skada din medmänniska, så skadar du också dig själv. Allting hänger ihop, vi är alla en gemenskap och en del av samma värld. Att hitta en mening i det som sker är något som kan skänka ett lugn i vår själ, så nu tänkte jag dela med mig av min egen syn på det hela.

Jag har valt att inte oroa mig över vart världen är på väg. Jag tror på en vacker och ljus framtid, och just den tron bär större kraft än vad man kan tro. Men om vi däremot lever i rädsla och oroar oss för framtiden, då är det också det som vi sänder ut. När jag tänker tillbaka för några år sedan ungefär, så levde jag med just den här oron. Men då var jag också vilsen i mig själv, och i mitt liv. Jag hade så många frågor, och hade så svårt att förstå meningen och rättvisan i att så många far illa. Jag tog på mig världens alla svårigheter på mina egna axlar, och då är det svårt att stå stadigt. Som en känslig själ så är det här så lätt hänt. Men jag tyngdes inte enbart av nyheterna och av olika omständigheter i mitt liv. Av någon anledning kollade jag också mycket på serier och tv program som drog ned mig i mörkret, och än en gång, så är det så lätt att hamna i den här fallgropen. Inte minst för att många av de serier som görs idag, och som ofta är de mest populära, innehåller många våldsamma inslag och bjuder på scener som kan vara väldigt smärtsamma att se på. Så varför väljer vi att kolla på detta om vi mår så dåligt av det? Kanske för att vi själva bär på ett inre mörker som vi känner kan identifieras med det vi tittar på. Kanske för att våra egna bekymmer känns så små i jämförelse. Men sällan så hjälper det oss, åtminstone så hjälpte det inte mig. Det handlar om att välja att lägga fokus på det som bringar ljus i vårt liv, och inte tvärtom. 

Och just nu så genomgår vi en stor förändring och transformation som drar upp allt det mörka, men också ljusa, till ytan. Många av oss genomgår också ett personligt uppvaknande, som innebär en resa tillbaka till oss själva. Och många av oss som går igenom denna transformation har också innan befunnit sig i en långvarig period av vilsenhet, som hela tiden har varit menad att hjälpa oss att hitta hem. För det är när vi söker som vi finner svar, och är vi nöjda med vår tillvaro så kommer vi inte att söka efter något mer. Men det här sker alltså inte bara på ett individuellt plan, utan även i världen i stort. Precis som när vi får uppleva vår egen resa i oss själva - att vårt eget mörker kommer upp till ytan för att vi ska kunna släppa taget om det och släppa in ljuset istället, så händer det också i en mycket större omfattning. Precis som mycket rädslor och smärta kan komma upp till ytan för många av oss just nu, så gör det även det i form av hemska händelser som kan visa sig som terrordåd, auktoriteter med stort ego och naturkatastrofer. Och bakom allt detta så finns det viktiga budskap. Naturkatastroferna uppmärksammar oss på att vi måste börja ta hand om vår natur, auktoriteter får oss att inse att vi alla behöver samarbeta tillsammans och skapa en gemenskap där alla är lika värda, och terrordåden får oss att inse att våld och hat aldrig kommer att vara lösningen (vilket förstås är riktat till förövarna) och att vi ska hålla vårt fokus på det ljusa och på att sprida kärlek. Vi får alltså uppleva allt det som är fel, för att vi ska inse vad som är rätt och vad vi verkligen behöver göra. Och ju mindre vi lyssnar, desto starkare och tydligare blir budskapen. Samtidigt som ju mer uppmärksamma och medvetna vi blir, desto större positiv utveckling sker.

Men även om det kanske för många av oss kan kännas som att det mest bara är hemskheter som sker, så är det också något mycket vackert som håller på att hända samtidigt. Ett exempel är hur responsen har varit hos lokalbefolkningen när det har utförts terrordåd, där de flesta har valt att samlas och enas i att de inte tänker låta sig nedslås av det som sker. Istället så har känslor av empati, kärlek och samhörighet väckts. Och det är egentligen starkare än något annat, det övervinner rädslan och skräcken. Det är ett väldigt tydligt bevis på hur mörker kan möta ljus, och att ljuset är så mycket starkare. Det är detta som är själva meningen, att upptäcka ljuset och kärleken som finns hos oss alla. Vi behöver vakna upp för sanningen är att det är så många av oss som inte är vakna, som låter dagarna gå utan att faktiskt uppmärksamma vad som händer runtomkring. Majoriteten av mänskligheten är så insjunkna i sin mobil, sociala medier och i sin egen vardag, att de sällan stannar upp och ser sig omkring och lägger märke till att livet faktiskt händer här och nu. Kanske att någon du går förbi är i knipa och behöver just din hjälp, eller så är det något så enkelt som att du går du miste om den vackra natur som omger dig varenda dag du går till jobbet. Din uppmärksamhet ska inte vara reducerad till vad som händer i din mobil, eller alla vardagsproblem som fyller dina dagar. Livet handlar om att vara medveten, medveten om din andetag och att du är levande. Att värdesätta de människor du står nära, men också de människor som i första hand kanske ser ut som främlingar. Det finns inget vi och dem, det finns bara vi. Vi behöver verkligen förstå det, och känna det i vårt hjärta. Men vi behöver också väcka vår kärlek till vår natur och våra djur, till allt som är levande.