Konsten att släppa taget

20.04.2020

Det kan tyckas motsägelsefullt, men för att kunna släppa taget om det förflutna så behöver vi också våga gå tillbaka och möta det som vi vill gå vidare från. När du väl kommit till insikt och vill komma framåt så är det dock lätt att tänka att du ska stänga dörren direkt och aldrig titta tillbaka, men det vore också som att blunda för något som kommer att finnas kvar oavsett hur hårt du sluter ögonen. Ingenting kommer att försvinna förrän vi är klara med det, processer behöver få ha sin gång.

För att kunna gå framåt så behöver vi ha gett oss tid till att bearbeta våra tankar och känslor, annars kommer det att följa med oss och påverka oss på vår livsresa oavsett om vi är medvetna om det eller inte. Kanske att en känsla av sorg eller tomhet följer med oss och gror i bakgrunden som vi försöker trycka undan, och att vi flyr in i någonting nytt som vi önskar ska distrahera och ersätta tomheten, men som i slutändan ändå inte fungerar eller är bra för oss.
Vi har ofta så bråttom, allting ska ske i så snabb takt. Helst vill kontrollbehovet i oss ha ett slutdatum för när vi är "klara". I grund och botten handlar detta om en bristande tillit till att allting löser sig, och att vi kommer att klara oss även på vägen dit. Nyckeln ligger i att se en meningsfullhet i vart vi befinner oss här och nu, istället för att se det som en enda lång väntan på någonting bättre. För ju mer motstånd vi skapar inom oss, desto mer lidande upplever vi.

Fallet kan givetvis också vara motsatt, där det kan kännas som att man istället fastnat helt i det förgångna. Som en oförmåga att komma vidare. Om det känns så svårt att komma loss så kan det vara värt att fråga dig själv vad det egentligen i grund och botten handlar om? För även om det känns som att det berör låt oss säga en viktig relation, så handlar det egentligen om dig. Det kan vara blockeringar som hindrar dig, såsom en rädsla för att vara ensam eller gamla sår som du bär med dig och behöver läka. Om vi slutar att stirrar oss blinda på det som triggar oss, så kan vi istället vända spegeln mot oss själva och få ett helt nytt perspektiv.

Oavsett så behöver vi våga stanna lite i det här mellanrummet eller tomrummet som uppstår efter att vi har förlorat något. Det är meningen att vi ska vila här och hämta kraft för att kunna vara redo för det nya som väntar. Ofta kommer dessutom det nya i form av någonting som gynnar oss bättre och tar oss till nya höjder, och för att motta detta så kan det behöva ske ett förberedande som kan handla om att vi behöver känna en självkärlek som gör att vi känner oss värdiga det. Men också att vi har släppt gamla tankemönster om att det gamla var "bättre". Så länge vi inte har avslutat det gamla som begränsar och håller oss tillbaka, så kan vi inte träda in i någonting nytt.

Vi kommer att känna när vi är färdiga med något, där är vår magkänsla väldigt tydlig i sitt språk. Känslan av att ha släppt taget om något som har tyngt oss är en känsla av frigörelse och frihet, som att ha fått nya vingar att flyga med och en förväntan inför framtiden. En känsla av glädje och inre kraft som tar form, där vi kan tänka: "Det var så värt att gå igenom allt detta för att få komma hit". Mörkret leder oss till slut till ljuset, men det handlar om tid, tillit och tålamod. Du kommer att komma dit du önskar, och det är allt du behöver veta. Resan dit är dock minst lika viktig, eftersom det är då du utvecklas som allra mest 💚