Längtan efter närhet

22.10.2019

För att bygga upp trygga och nära relationer med andra människor så behöver du kunna lägga ditt ego åt sidan. För även om du bär på en stark längtan efter att få möta den du bryr dig om på ett djupare plan, så kan just rädslan för att göra det vara minst lika starkt. För det innebär att du behöver våga vara sårbar, vilket i sin tur kan resultera i en risk att bli sårad. Därav så är det vanligt att istället välja att skydda dig själv genom att hålla garden uppe, vilket indirekt visar att rädslan för att bli skadad är starkare än önskan att komma nära.

Men när du tillåter dina rädslor och osäkerheter att påverka och begränsa dig så skapar det avstånd i dina relationer. Ibland kan just att stänga av dina känslor vara det som sårar allra mest. Inte bara dem du bryr dig om utan lika mycket dig själv, eftersom du inte är sann mot dig själv och inte tillåter ditt inre att få komma till uttryck. Att ljuga för sig själv och förneka sina känslor och behov är detsamma som att säga till dig själv att ditt inre välbefinnande inte är viktigt.

Att ändå våga ta risken att bli avvisad när du öppnar ditt hjärta för en annan själ är därför något utav det modigaste du kan göra. Antingen öppnar det upp för någonting helt fantastiskt, där den du bryr dig om möter dig på samma sårbara och djupa plan. Eller så blir det inte den responsen som du hade hoppats på, men då innebär det också att du får vetskapen om att personen i fråga inte var rätt för dig. Inte minst har du tagit ett enormt stort steg i din personliga utveckling, där du kan stå så pass stark i dig själv att du kan hantera att inte bli bemött på det sätt du önskade. Det är ALLT annat än ett misslyckande. Det är någonting att vara stolt över, och som visar att du är redo för att släppa in en annan människa på djupet, även om det inte var menat denna gången.

Vissa relationer är menade att fungera som läromästare genom att vi exempelvis inte blir bemötta i våra känslor, just för att vi ska lära oss att vända spegeln mot oss själva och tillgodose våra egna behov, samt connecta med vårt inre på ett djupare plan. Dessa människor kan fungera som ett förberedande inför de nära relationer som är menade att vara, för att bygga en trygg grund i oss själva. Inte för att vi ska stänga oss inför möjligheten till en djupare connection med andra människor.

Så om du vågar ta chansen eller risken har du vunnit oavsett! 🧡