Låter du rädslan styra dig?

22.11.2019

Att befinna sig i ett rädslotillstånd slukar inte enbart all vår energi och kraft, det skapar också enormt mycket lidande. Att känna kärlek däremot inger känslor av meningsfullhet, inre frid och ren skär glädje. Ändå väljer vi ofta rädsla före kärlek. Hur kommer det sig egentligen?

Rädslan blockerar helt enkelt för kärleken, och det kan kännas som att den är starkare då den har en förmåga att ta över totalt om vi tillåter den. Men egentligen så är det alltid kärleken som är kraftfullast, och kan skapa både mirakel och transformation. Det handlar om att välja: Vill du begränsas av rädsla, eller vill du få leva ut din sanna natur och ledas av kärleken?

Det är dock allt annat än enkelt, då det finns många faktorer som kan påverka varför vi så lätt fastnar i rädslan. Det kan handla om att du är så pass rädd att förlora någon, att du inte kan vila i den starka kärlek som råder mellan er. Eller så kanske du bär på en tro om att du inte förtjänar riktig kärlek, och därav är rädd för att komma någon nära. Det kan också vara att du väljer att hålla agg emot någon som en gång har sårat dig, istället för att förlåta.

En vanlig missuppfattning med just förlåtelse är att många tänker att det på något sätt rättfärdigar det som har skett. Men det som sker när vi håller fast vid ilska eller ett smärtsamt förflutet är att det går ut över oss själva. För det innebär att de negativa tankarna och känslorna bor inom dig, och drar därmed ned dig i mörkret. Så vem är det egentligen som bestraffas? Kärleken förlåter och släpper taget, rädslan håller fast vid det som tynger oss. Rädsla handlar egentligen om en brist på tillit. Tillit till livet, till att allting blir som det är menat. Att det finns en högre kraft som råder, som vi kan finna trygghet i.

Egentligen så längtar vi alla innerst inne efter att älska och bli älskade, på riktigt. Men för att kunna ta emot och ge kärlek, så behöver vi också kunna släppa på våra barriärer. Med andra ord: Vi behöver våga vara sårbara. Och det är återigen här rädslan kommer in. Tänk om jag blir sårad då? Tänk om jag sårar någon annan? Ja, och tänk om du får uppleva sann kärlek som du längtat efter i hela ditt liv. Vad vill du helst ska styra ditt liv?