Mörka dagar

02.12.2018

Alla går vi igenom dagar när allting bara känns tungt, mörkt och hopplöst. Som om vi bar på en mörk slöja som hindrar oss från att se alla vackra färger och nyanser. Men det är viktigt att vara medveten om att när vi mår dåligt så påverkar det också hur vi uppfattar vår omvärld - vi kanske lättare hakar upp oss på hur andra människor beter sig, eller fastnar i negativa tankemönster.

Vår känslighet ökar markant när vår energi och sinnesstämning är låg. Helt plötsligt kan vi förstora upp saker som vi kanske dagen innan inte ens såg som ett problem. Därför behöver vi ta våra reaktioner och tankar med en nypa salt och försöka distansera oss genom att se på situationen genom ett utifrånperspektiv. Vi är inte våra tankar och känslor, de kan skifta beroende på vårt tillstånd. Så vad är det som säger att dina tankar är sanning?

Även om de här mörka dagarna för stunden kan kännas meningslösa så har de faktiskt ett syfte. För om vi omfamnar våra känslor och vårt mående så kan vi också hämta kraft eller finna nya insikter om oss själva. Det är så lätt att glömma att vi behöver mörkret för att kunna växa som människa men också för att finna glädjen och ljuset i livet.

Det är inte att må dåligt som är farligt, det är snarare att förneka våra känslor eller fastna och klamra fast oss vid mörkret. För vissa är så bra på att djupdyka i sina känslor att de nästan drunknar i sig själva, medan andra är så vana vid att fly att de aldrig får möta sig själva.

Det är de här dagarna som du som allra mest behöver din egen kärlek och omtanke. Vilket kan kännas motsägelsefullt då det är när vi mår som sämst som det är som svårast att vara kärleksfull och snäll mot sig själv, det kommer så lätt upp dömande tankar och man vill helst bara fly från sig själv. Men att fly innebär också att vi förstärker det som vi inte vill möta, för hur mycket vi än blundar så kommer det inte att försvinna.

Oavsett vad du går igenom, var så säker på att ljuset och glädjen är närmre än vad du tror. 💛