När rädslan tar över

28.06.2022

Rädsla har en förmåga att få oss att tappa medvetenheten och fullkomligt ta över vårt förnuft. Den ger oss en känsla av att en situation, tanke eller känsla är farlig, och därav blir vi rädda för rädslan och gör motstånd. Vi är ju programmerade till att rädsla varnar för fara, men idag finns det många rädslor vi bär med oss som vi själva har skapat och som egentligen vill pocka på vår uppmärksamhet för att helas. Det är skillnad mellan obehag och fara, och obehag är något som kan leda till inre växande när vi vågar möta det.

Låter du rädslan få kontroll över dig genom att du undviker den? Vad tror du skulle hända om du istället stannade upp och blev medveten om vad som sker? Att acceptera rädslan, känna den, och fundera på om den känns bekant sedan tidigare. Vad är det som egentligen orsakar den? Är det en rädsla för att bli missförstådd, sårad eller lämnad? Ibland kan det räcka med en kommentar från en annan människa som vi lägger en stark emotionell mening i, men som personen i sig inte menade något med. Detta kallas för en trigger, och triggers hjälper oss att bli medvetna om våra sår. 

Det väsentliga är inte rädslan i sig, utan hur vi bemöter den, och det är här vi kan bli fria och lösa upp den. När vi går bakom rädslan och förstår den, så kommer vi i kontakt med någonting djupare. Ofta är det vårt inre barn som känner sig otillräckligt och behöver vår kärlek, som vi har blundat för. Så vad vill rädslan berätta för dig? Hur kan du bli vän med den?

Se obehagliga känslor som ett verktyg till att lära känna dig själv bättre, och du kommer märka att dem håller dig inte i ett järngrepp längre. Då kan kärleken istället få mer utrymme till att frodas och växa fram 💛