Sanningen.

16.12.2019

Stillhet och tystnad - vad är det som skrämmer så mycket med detta? Varför vill så många av oss befinna sig i ständig rörelse, vad är det vi flyr ifrån? Att stanna upp innebär att behöva möta dig själv, och detta är något utav det läskigaste som finns. För vad innebär det egentligen att titta på dig själv i spegeln, och faktiskt bli medveten om och omfamna reflektionen som speglas tillbaka?

Många av oss spenderar sina dagar med att fly från sanningen. Sanningen om dig själv, din omvärld och hur du vill leva ditt liv. Om dina innersta känslor, tankar och längtan. Sanningen är skrämmande, eftersom den är sårbar och naken. Att blotta den innebär att riskera att bli skadad, tänker egot i oss. Genom att bli dömd, sårad eller missförstådd. Men är det inte vårt eget bemötande som är det mest essentiella, snarare än omgivningens?

Det vi inte inser är vilken inre smärta det snarare innebär att ljuga för dig själv. Det är inte sanningen som gör ont, det är förnekandet av den. Varför? För att det är definitionen av dig. Sanningen är ditt enda rätta element, allt annat är baserat på egot. Egot är mån om vad andra människor ska tycka om oss, och är rädd för att förlora det vi har. Det är kopplat till intellektet, och är mästare på att bygga upp historier om vad som kan ske om vi följer det som vår själ vill leda oss till. Själen, som vill uttrycka sig i frihet, och vet att vi inte behöver jaga utanför oss själva. Den söker sig till stillheten, eftersom den vet att det är där vi hör hemma.

Så vi tar på oss en mask som vi hoppas ska dölja det som vi inte vågar visa för omvärlden, inte minst oss själva. En mask som visar den bild som vi tänker att andra vill se, full av anpassning och rädslor. Men som uppfattas som allt annat än rädsla, eftersom att visa rädsla innebär att vara sårbar. Istället kan den ge ett intryck av att man är en person som exempelvis alltid är stark, tar hand om alla andra människor och presterar hela tiden. Som inte bär på mycket känslor. Fast egentligen så vill du kanske innerst inne bara gråta och få en hjälpande hand tillbaka.

Det är inte konstigt att vi människor kan ha svårt att mötas på ett djupare plan när vi inte vågar visa oss själva i vår sanning, utan någon mask. Då skapas istället barriärer som gör det omöjligt. Ändå är vi så många som bär på en djup längtan efter just detta. Men vi kan inte bara få, utan att också ge av oss själva tillbaka och ta en risk.

Och vi frågar oss själva varför vi känner oss så tomma och mår dåligt, hur ska vi kunna må bra om vi förnekar vår egen sanning? Det är dags att vi börjar uttrycka vår själs röst, inte egots. Det kommer inte bara transformera dig själv, utan även sprida sig till din omvärld. Var inspirationen och förändringen som du vill se i världen.