"Utan dig är jag ingenting"

13.01.2018

Vad är sann kärlek, egentligen?

Jag har funderat på det här uttrycket: "Utan dig är jag ingenting". Ett uttryck som är menat att vara en vacker kärleksförklaring till en annan människa, men när jag hör de orden så blir jag lite sorgsen. För de berättar visserligen hur värdefull denna person är för oss - men vad de samtidigt också gör är att förminska oss. För vi värderar oss själva utifrån en annan människa, istället för att se oss själva, som en enskild individ. 

Att lyfta någon annan till skyarna är vackert, men inte om man samtidigt inte kan se sig själv som lika värdefull och fantastisk. Det kan då göra kärleken till något smärtsamt, eftersom det sker en separation ifrån dig själv - en separation där du inte bekräftar och älskar dig själv. En separation där du glömmer bort dig själv, och går över till en annan människas planhalva och därav lämnar din egen. Och vad händer då när du är själv? Hur mår du, när den här personen inte kan ge dig allt det du behöver? För ingen annan än du själv kan egentligen ge dig det du innerst inne behöver.

Vi behöver alla stå starka i vår egen kraft, och inte överge oss själva för en annan människa. Att vara beroende av en annan människa är inte kärlek. Frihet är kärlek. Att vi väljer varandra, inte kräver varandra. Det handlar inte om egot, det handlar om önskan att se den vi älskar vara lycklig så pass mycket att vi är villiga att släppa taget om vårt kontrollbehov och låta det som är menat ske. 

Vårt ha begär är heller inte kärlek. Svartsjuka och kontroll är inte kärlek. Allt detta bygger på rädsla. Men när vi älskar oss själva villkorslöst, så kan vi också älska andra villkorslöst. Då kan vi släppa allt som har med rädsla att göra, eftersom vi vet att vi inte kan kontrollera allting. Och vi kan heller aldrig förlora det som vi tror att vi behöver ifrån en annan människa, eftersom det vi egentligen söker finns inom oss själva. Oavsett om det är kärlek, bekräftelse eller trygghet. 

Kärlek innebär framförallt inte att förminska oss själva, för att höja någon annan. Så låt oss istället leva efter orden: Jag är värdefull, och du är värdefull. Men tillsammans är vi oslagbara 💜