Vad innebär personlig utveckling?

12.02.2018

När du jobbar med din personliga utveckling så kan det vara svårt att se framstegen du gör, eftersom det är en ständig process som pågår hela livet och som ofta innebär små steg framåt. Vi blir inte en "ny människa" från en dag till en annan. Därför är det så enormt viktigt att vi stannar upp emellanåt, och reflekterar över hur långt vi har kommit. Ett litet tips kan vara att regelbundet dokumentera det som sker, för då är det lättare att gå tillbaka och se vilken transformation som faktiskt har skett.

För ofta så har vi kommit så mycket längre än vad vi tror, och det är när vi slutar ha så bråttom med att komma framåt och begrundar den resa vi har genomgått som vi verkligen kan se vad vi åstadkommit och bli stolta över oss själva. Det är en fantastisk känsla, när man inser att man lyckats släppa taget om gamla negativa mönster. Att faktiskt se hur man blivit en starkare, friare och lyckligare människa med så mycket självinsikt.

Men personlig utveckling handlar inte om att bli en ny människa - det handlar om att bryta ned de hinder som står i vägen för att nå fram till vårt sanna jag. Att rannsaka oss själva, och se vart vi har ljugit för oss själva. Det handlar om att utmana våra rädslor, och att följa det som känns rätt. Att bli medveten om vilka tankar vi matar oss med dagligen som inte är sunda för oss, och att våga släppa taget om dem.

Men en stor del av den inre utveckling som sker är också ofta omedveten, och sker på grund av yttre situationer. Våra relationer lär oss otroligt mycket, och där finns det mycket att hämta om vi är öppna för det. Andra människor är den ultimata speglingen av oss själva, för det är ofta där vi prövas som mest och verkligen får en möjlighet att se vad vi behöver arbeta med hos oss själva. Våra medmänniskor är våra största läromästare.

Något som är oerhört viktigt att tänka på också är att vår själsliga utveckling inte handlar om målet att bli fulländad, det handlar om resan dit. För om vi redan vore fulländade, vad skulle vi då göra här? Livet handlar ju om att vi ska lära oss och växa som människor, så var istället stolt över varje steg du tar på din utvecklingsresa. 💙