Villkorslös kärlek

03.06.2020

Sann kärlek är frihet. Den handlar inte om kontroll, inte heller om egot eller ha-begär. Det är en genuin önskan om att se den du älskar leva fritt och i glädje, oavsett vad det innebär för dig. Det handlar mer om vad du kan ge, snarare än om vad du vill ha. För att kärleken ska kunna vara levande så behöver den få flöda fritt, eftersom det innebär att ge själen vingar och en möjlighet att få uttrycka sig fritt och utvecklas till sin sannaste form.

Det händer att vi ibland förvillar kärlek med egot, då det väcker så starka känslor och behov. Vi kan önska oss något så mycket att vi låter rädslan få tag om oss, vilket kan uttrycka sig i exempelvis ett kontrollbehov. Vi kan även lätt skapa oss ett beroende av kärleken, men det här beroendet uppstår när vi bär på ett inre tomrum som bottnar i att vi ännu inte funnit kärleken som bor inom oss. Det är då vi tenderar att söka utanför oss själva. Det är egentligen inte konstigt om vi då upplever att kärleken är så svår att finna, eftersom vårt inre blir en spegling utåt.

Rädsla är motsatsen till kärlek, då den skapar en inre blockering som gör att vi stänger ute kärleken, vilket sällan är det vi önskar. Det handlar snarare om att vi vill beskydda oss från att bli skadade, men utan sårbarhet och risker så kan vi heller inte få uppleva sann kärlek. Vi kan inte få garantier, däremot så kan vi välja att vila i vår tillit. Att finna en inre trygghet som ger oss den stabila grund vi behöver.

Vi kan ibland älska på avstånd, men kärleken kan vara lika stark och påtaglig för det. Det är för att den har inga gränser då den, precis som allt annat, består av energi. Därför kan vi känna av den och uppleva att den aldrig försvinner, trots att vi kanske inte har personen nära oss rent fysiskt. Vi är därför egentligen aldrig separerade från den vi älskar, så länge vi bär med oss kärleken i vårt hjärta. Den lever vidare oavsett.

Den vackraste formen av kärlek är när två själar sammansmälter till en, och förenas i en ovillkorlig kärlek till varandra. Det handlar egentligen inte om att en annan människa gör dig hel, utan snarare att du redan funnit en helhet i dig själv som gör att du kan frodas i den starka kärleken utan att förlora dig själv. Men den renaste och djupaste kärleken är också den som kan väcka mest rädslor och ett stormande hav av känslor inombords, vilket kan driva en till att vilja fly. Vi vill ofta blunda för det som smärtar inom oss, men sanningen är att om vi inte kan möta detta så kan vi inte heller bli fria från det som har hållit oss tillbaka. Så hur svårt det än kan kännas, så ger det oss i slutändan en möjlighet att älska utan begränsningar.

Villkorslös kärlek är vad världen behöver - och det börjar med kärleken vi ger till oss själva 💛