Vilsenhetens väg

29.11.2019

Att vara vilsen behöver inte nödvändigtvis vara av ondo, även om det kan skapa känslor av meningslöshet, tomhet och förvirring. Vart är jag på väg i livet egentligen? Vad är syftet med den här relationen? Ska jag verkligen stanna kvar på min arbetsplats, eller söka mig vidare?

Så mycket frågor som cirkulerar runt i huvudet, ofta i samband med en rädsla av att vara på fel plats, eller göra fel val. Att inte ha en klar bild över vägen framåt är något som vi ofta associerar som någonting dåligt. Det innebär ju att vi inte har kontroll, och vem vet vart vägen kommer att leda? Vi vill så gärna veta för att kunna känna ett inre lugn och en hoppfullhet inför framtiden.

Men det vi sällan tänker på är att detta kan vara ett förberedande inför någonting nytt, och bättre. Vilsenheten viskar till oss att det är dags att söka efter svar som leder oss in på en ny väg. Det kan vara svar på vem du på djupet är, eller vad du innerst längtar efter att göra. Och ibland tar det längre tid innan vi tar oss ut ur dimman. Men då är det för att vi behöver den tiden för att få de lärdomar som är nödvändiga för att vara redo för det som väntar.

Så länge du lyssnar inåt till vad dina känslor har att säga dig, så behöver du aldrig oroa dig över att fastna i vilsenheten. Det är när vi tillåter oss styras totalt av vår omgivning och samhället som vi lätt hamnar på villovägar, om det krockar med vår egen tro och behov. Det är då vi lämnar vår egen planhalva och därav kontakten med vår själ. Det är alltid vår inre röst som leder oss hem, och den är tydligare än vad vi förstår. Det handlar om att stänga av tankarna emellanåt, som präglas av "borden" och "måsten", för att känna efter istället.

Så nej, vilsenheten är inte att befara. Det handlar snarare om hur du bemöter den - att lyssna till vad den har att säga, istället för att skrämmas av den och agera baserat på rädsla. Att se hur det finns en mening och en väg, men att tiden utvisar när den uppenbarar sig. Våga vila i processen, och se meningsfullheten och det vackra i ovissheten. Vilsenheten innebär inte att du är fel ute, den visar vägen hem.